5.5.–30.10.2021

Ruisrock 1970 – Hur allting fick sin början

Sibeliusmuseums nya utställning packar ner tältet och för oss till Runsalas ekskogar.

Finlands första rockfestival ordnades på Saro udde år 1970 och det är i samma stil vi även idag känner till festivalen med dess campingområde, matbodar och människomassor.

Turku International Pop & Rock Festival, som ungdomarna snabbt gav smeknamnet ”Ruisrock” från det finska namnet för Runsala, var en avgörande upplevelse för en hel generation. Internationella vindar med anor från den stora världen, blåste in över det kalla krigets Finland, och lockade ungdomar från hela landet och även från Europa till Åbo. Under den tre dagar långa festivalen uppträdde nordiska, östeuropeiska, brittiska och amerikanska artister – för att inte glömma de inhemska artisterna. Arrangörerna väntade sig 5000 festivalbesökare, men överraskades av en publik på 38 000.

Ruisrock 1970 – Hur allting fick sin början, handlar om festivalens första trevande steg. Hur kändes det, hur såg det ut under den första festivalhelgen i augusti? Hur var det att arrangera en rockfestival som växte till sig kolossalt, utan tidigare erfarenhet? Material från Jouko Ketos och Antero Laihos privatarkiv, filmklipp och tidningsmaterial samt naturligtvis epokens musik, erbjuder en resa till denna fredens och kärlekens värld. Välkommen att uppleva festivalstämningar från över 50 år tillbaka i tiden!

Pris

Vuxna 7 €
Studerande, pensionärer, arbetslösa 5 €
Under 18 år gratis inträde.
Grupper 5 € /pers, minimum 10 betalande personer.
Skolklasser med lärare har gratis inträde.

Guidningsavgift: vardagar 40 €/grupp + inträde.
Fredag efter kl. 16, veckoslut och helger: 60 €/grupp + inträde.

Vi accepterar även Museum Walk, ICOM-kortet, Smartum, Eazybreak och Museikortet.

Funktionshinderkortet gäller på museet. Fritt inträde för assistent eller stödperson.

Arrangör: 
Sibeliusmuseum
050 337 6906

Undantag:

Closed every week every måndagar och every tisdag.
Plats: 
Sibeliusmuseum
Adress: 
Piispankatu 17, Turku
Evenemangs FB-sida: 
Webbplats: 
Event Instagram page: