8.6.–26.9.2021

SYDÄN AUKI TAITEELLE. Niemistö-kokoelma Turussa

Näyttely esittelee teoksia merkittävästä suomalaisesta nykytaiteen kokoelmasta.

Niemistö-kokoelma on yksityinen ja edelleen karttuva nykytaiteen kokoelma, joka on talletettuna Hämeenlinnan taidemuseoon.

Kokoelmaa ovat keränneet 1960-luvulta alkaen liike-elämässä menestyneet Henna (1933–2004) ja Pertti Niemistö (1931–1999) ja sittemmin heidän poikansa Kari Niemistö ja hänen puolisonsa Leena Niemistö. Niemistöjen kiinnostus kuvataiteisiin, henkilökohtaiset mieltymykset ja teosten puhuttelevuus ovat ohjanneet teoshankintoja molempien sukupolvien osalta. Pääosin hankinnat ovat keskittyneet oman ajan taiteeseen.

Jatkuvasti karttuvassa talletuskokoelmassa on tällä hetkellä lähes 600 taideteosta. Kokoelman painopiste on suomalaisessa kuvataiteessa ja sen erityispiirteenä on veistotaiteen vahva edustus. Taiteen kerääminen kahdessa sukupolvessa on mahdollistanut sen, että kokoelmassa on joiltain taiteilijoilta teoksia useammalta vuosikymmeneltä.

Niemistöjen perustama Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö ARS FENNICA jakaa Suomen merkittävimmän kuvataidepalkinnon joka toinen vuosi. Kokoelmaan kuuluukin kattava otos Ars Fennica -palkinnon voittaneiden töitä.

Sydän auki taiteelle -näyttely esittelee 74 teosta Niemistö-kokoelmasta, joista suurin osa on 2000-luvulta. Näyttelyssä nähdään teoksia 30 taiteilijalta: Martti Aiha, Emma Ainala, Bård Breivik, Kari Cavén, Jacob Dahlgren, Hreinn Friðfinnsson, Peter Frie, Anne-Karin Furunes, Hannaleena Heiska, Heli Hiltunen, Pekka Kauhanen, Pertti Kekarainen, Anne Koskinen, Niko Luoma, Elina Merenmies, Jukka Mäkelä, Paul Osipow, Outi Pienimäki, Vesa-Pekka Rannikko, Silja Rantanen, Heli Rekula, Anna Retulainen, Perttu Saksa, Johan Scott, Mika Taanila, Anu Tuominen, Samppa Törmälehto, Marianna Uutinen, Camilla Vuorenmaa ja Henry Wuorila-Stenberg.

Hinta

Museon pääsyliput 8 / 12
Lapset 6
alle 7-vuotiaat veloituksetta
Meillä käy Museokortti

Tapahtumajärjestäjä: 
Aboa Vetus Ars Nova
020 718 1640
Tapahtumapaikka: 
Aboa Vetus Ars Nova
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 4
Tapahtuman FB-sivu: 
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman Twitter-sivu: 
Tapahtuman Instagram-sivu: