19.9.2021 12.0016.00

Turun päivä Kupittaan siirtolapuutarhassa

Tervetuloa nauttimaan Turun päivästä Kupittaan siirtolapuutarhaan! Paikalla myös matkailuopas sekä mahdollisuus nauttia Kuppis Kaffilan vohveleista ja sadonkorjuun herkuista.

Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry ja Turun kaupungin tapahtumapalvelut toivottavat tervetulleeksi Turun päivän viettoon Turun vanhimpaan, vuonna 1934 perustettuun Kupittaan siirtolapuutarhaan.

Matkailuopas esittelee aluetta suomeksi alkaen klo 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30 ja 15.00.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Maarit Heinonen esittelee vanhoja kotipelargonien viljelyhistoriaa ja Kupittaan siirtolapuutarhan omenalajikkeita.
Kupittaan pieni perinnepelargoninäyttely klo 13.15
Kupittaan omenalajikkeet klo 14.15

Kupittaan siirtolapuutarhan Kuppis Kaffilassa voit nautiskella sadonkorjuuajan herkuista sekä tuoreista vohveleista klo 12.00 - 16.00.

Kupittaan siirtolapuutarha on perustettu vuonna 1934. Turun vanhin siirtolapuutarha sijaitsee Kupittaan puiston välittömässä läheisyydessä, kävelymatkan päässä keskustasta, Uudenmaantien, Kunnallissairaalantien ja Citymarketin rajaamalla kaupungin puistoalueella. Puutarhaan on vapaa pääsy ympäri vuoden pääportin ollessa avoinna. Siirtolapuutarhan toiminnasta vastaa Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry.

Lukessa on menossa kaksi pelargonihanketta, joissa selvitetään Suomessa pitkään kasvatettujen kotipelargonien sukulaisuuksia ja pistokkaiden vaihdon historiaa. Kupittaan siirtolapuutarhassa on ollut kesästä 2020 asti Varsin hyvät vanhat pelakuut -tiedonvälityshankkeen Pieni perinnepelargoninäyttely. Lisätietoa hankkeesta: https://www.luke.fi/projektit/pelakuu/

Kupittaan siirtolapuutarha on viljelykasvien monimuotoisuuden keidas keskellä Turkua. Vuosien varrella sen kasvillisuutta on kartoitettu. Palstoilla kasvaa yli 300 omenapuuta, joista suurin osa on vanhoja lajikkeita. Siirtolapuutarhasta on talletettu muutamia omenalajikkeita myös Luonnonvarakeskuksen koordinoiman Kansallisen kasvigeenivaraohjelman tarhaomenapuiden keskuskokoelmaan.

Kupittaan siirtolapuutarhassa on nykyisin 57 mökkiä, joista kolme alkuperäistä. Puutarha on kulttuurihistoriallisesti ja kasvikannaltaan arvokas. Palstojen maanvuokrasopimukset ovat voimassa vuoteen 2025 asti. Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry tekee yhteistyötä siirtolapuutarhan säilyttämisen puolesta Suomen Siirtolapuutarhaliiton, Luonnonvarakeskuksen, Turun 4H-yhdistyksen sekä Sateenkaari Koto ry:n kanssa.

Kupittaan siirtolapuutarhan puutarhatunnelmia myös Instagramissa käyttäjänimellä: @kupittaansiirtolapuutarha
( www.instagram.com/kupittaansiirtolapuutarha/ )

Hinta

Tapahtumajärjestäjä: 
Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry & Turun kaupungin tapahtumapalvelut
Tapahtumapaikka: 
Kupittaan siirtolapuutarha
Tapahtuman osoite: 
Kunnallissairaalantie 4, Turku
Tapahtuman FB-sivu: 
Tapahtuman Instagram-sivu: