28.10.2016–31.12.2019

Beniga berättelser

Beniga berättelser – en djurgård av ben – visar djur som har levt i Åbo, och människorna som har hämtat djuren till staden.

Aboa Vetus är en framgrävd stadsdel under jorden där människor har levt under hundratals år. Vid de arkeologiska utgrävningarna inom museets område har man under årens lopp hittat omkring tusen kilo ben från djur, men också hela skelett. Djuren är ett viktigt inslag i stadshistorien, och resterna efter djuren som hamnat i jorden blir intressantast när de berättar om djurens och människornas liv tillsammans.

Vid utgrävningarna kommer ben från däggdjur fram tydligast, fiskben är de minsta. Jordproverna kan också innehålla delar av insekter. Ben är fascinerande forskningsobjekt, som låter osteologer göra många slutledningar om djuret, såsom kön, storlek, sjukdomar och dödsålder.

Vår zoologiska trädgård av ben visar upp mer än 30 djurarter som har koppling till museets område eller på något annat sätt ger inblick i djurens historia. Kattskeletten är storfavoriterna bland museets föremål och lockar besökare tillbaka gång på gång. Hiski från medeltiden och Luukkonen från 1600-talet är de djur som har fått namn på utställningen.

Välkommen till våra beniga berättelser!

Pris

9 / 7 / 5,5 €

Arrangör: 
Aboa Vetus & Ars Nova
020 718 1640

Undantag:

Closed every week. Also closed on mån 24.12, tis 25.12.
Plats: 
Aboa Vetus & Ars Nova
Adress: 
Itäinen Rantakatu 4-6, Turku.
Webbplats: 
Evenemangs FB-sida: 
Evenemagnets Twitter-sida: