19.10.2018–26.5.2019

Rettigin palatsi 90 vuotta

Rettigin palatsi 90 vuotta -näyttely kertoo nykyisin museona toimivan rakennuksen arkkitehtuurista ja alkuperäisestä sisustuksesta.

Joulukuussa 1928 Aurajoen rannalle Turun keskustaan valmistui näyttävä nelikerroksinen palatsi, tupakkatehtailijan edustava koti, jonka suurta tonttia ympäröi kauttaaltaan muuri. Nykyään rakennuksessa toimii Aboa Vetus & Ars Nova -museo. Museon tuottama kulttuurihistoriallinen näyttely Rettigin palatsin vaiheista on esillä museon toisessa kerroksessa. Turkulaisten paikkaan liittyvät muistot ovat myös osa näyttelyä.

Rettigin palatsi eli Villa von Rettig sijaitsee keskeisellä paikalla Aurajoen itärannalla, Turun tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin läheisyydessä. Tontin historia ulottuu keskiaikaan asti. Tämän poikkeuksellisen yksityiskodin rakennuttaja Hans von Rettig (1892–1979) kuului Rettigin teollisuussukuun, joka kotiutui Turkuun 1800-luvun puolivälissä tupakkatehtaan perustamisen myötä.

Arkkitehtuuriltaan Rettigin palatsi edustaa 1920-luvun klassisismia. Rakennuksen tyyli on selkeä ja puhdaslinjainen, mutta mukana on vielä lainoja barokin ja renessanssin arkkitehtuurista. Arkkitehti Valter Jung (1879–1946) suunnitteli palatsin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jossa ulkokuoren, interiöörien ja puutarhan yksityiskohdat olivat tarkkaan harkittuja. Sisustuksen suunnitteluun osallistuivat myös turkulaisen N. Bomanin puusepäntehtaan suunnittelijat.

”Rettigin palatsi on ollut jo yli 20 vuoden ajan museorakennus. Kaikkialla näkyy palatsin historia, vaikka paljon muutoksia on tapahtunut. Olemme
keränneet yhteen tietoa ja muistoja ja teemme näyttelyn avulla tulkintamme tästä poikkeuksellisesta rakennuksesta. Onnittelemme näyttelyllä 90-vuotiasta Rettigin palatsia”, museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera kertoo.

Näyttely tuo yhteen monissa arkistoissa olevia valokuvia ja muuta materiaalia. Näyttelyaikaa on jatkettu, ja siihen voi tutustua museon toisessa kerroksessa 26.5.2019 saakka.

Hinta

10 / 7 / 5,5 €

Tapahtumajärjestäjä: 
Aboa Vetus & Ars Nova
020 718 1640
Tapahtumapaikka: 
Aboa Vetus & Ars Nova
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 4−6

10 / 7 / 5,5 €

Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: 
Tapahtuman Twitter-sivu: