8.9.–5.11.2017

Vuoden nuori taiteilija 2017: Tiina Pyykkinen

Vuoden nuori taiteilija Tiina Pyykkinen saa pigmenttejä, liuottimia ja lakkoja manipuloimalla aikaan illuusioita, joiden hahmottamiseen ei riitä yksi vilkaisu. Vuoden nuori taiteilija -palkintonäyttely nostaa esiin kiinnostavinta suomalaista nykytaidetta.

Tiina Pyykkinen manipuloi taitavasti pigmenttejä, liuottimia ja lakkoja. Hän saa maaliaineillaan aikaan illuusioita, joiden hahmottamiseen ei riitä yksi vilkaisu. Hän peittää maalauksensa paksuilla vernissakerroksilla, jotka muuttavat kuvan ja värien olemuksen. Pyykkinen on kiinnostunut yksilöllisen havainnon ja fysiologisen maailman suhteesta. Hänen maalauksissaan niiden välille syntyy ristiriita, kun vaikkapa violetilta näyttävä maalauspinta hehkuu toisesta suunnasta katsottuna kultaisena.

Maalausten kiillot ja niiden aikaansaamat heijastukset väistelevät katsetta. Teoksia on tarkasteltava monista eri pisteistä, jotta näkisi kokonaisuuden. Metallimaisille kuvapinnoille heijastuu niiden edessä seisovan katsojan hahmo sekä näkymiä tiloista, joissa teokset ovat esillä. Hämärät korostavat maalausten väliaikaisuutta ja katoavaisuutta käsitteleviä teemoja.

Tiina Pyykkinen (s. Saarijärvellä 1983) on järjestyksessä 33. Vuoden nuori taiteilija. Tampereen taidemuseon myöntämällä palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaisia taiteilijoita. Palkintonäyttely nähdään vuosittain Tampereen taidemuseossa ja Aboa Vetus & Ars Novassa.

Tapahtumailmoituksen kuvassa: Tiina Pyykkinen: Until it Melts Away, 2017, yksityiskohta teoksesta, alkydi, öljy ja violetti pigmentti kankaalle 180 x 150 cm. Kuva: Rauno Träskelin.

Tapahtumajärjestäjä: 
Tampereen taidemuseo ja Aboa Vetus & Ars Nova
020 718 1640
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 4–6, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: 
Tapahtuman Twitter-sivu: