10.3.–28.5.2017

Mieke Bal & Michelle Williams Gamaker: Madame B. Emotionaalisen kapitalismin tutkimuksia

Ars Novassa nähtävä moniosainen mediainstallaatio Madame B on nykyaikaan sijoittuva uudelleentulkinta Gustave Flaubertin klassikkoromaanista Rouva Bovary.

Ars Novan ensimmäisen kerroksen täyttää alankomaalaisen Mieke Balin ja englantilaisen Michelle Williams Gamakerin moniosainen videoinstallaatio Madame B. Emotionaalisen kapitalismin tutkimuksia. Teos jakautuu kahdeksaan näytökseen, jotka yhdessä muodostavat uudelleentulkinnan ranskalaisen Gustave Flaubertin klassikkoromaanista Rouva Bovary (1857).

Taiteilijat pitävät Flaubertin romaania kulttuurisesti ajankohtaisena ja tutkivat videoinstallaatiossa aikamme ilmiöitä. Emman mieletön toiminta rinnastuu teoksessa nykypäivän kulutuskulttuuriin, jossa haetaan voimakkaita elämyksiä ja tunteita sekä loputonta jännitystä, jota on mahdoton saavuttaa.

Rakkaudennälän lisäksi taiteilijat tarkastelevat teoksessa ”emotionaalista kapitalismia”, joka on israelilaisen sosiologin Eva Illouzin luoma käsite. Sillä tarkoitetaan kulttuuria, jossa kaupankäynti, vaihto ja pääoma kuuluvat sekä tunne-elämän että talouden toimintoihin. Emotionaalisessa kapitalismissa tunne-elämä ja markkinatalous noudattavat yhteistä logiikkaa.

Koska taiteilijat näkevät Emman kriisin myös globaalina nykyhetken kriisinä, teoksessa puhutaan useita kieliä: suomea, ranskaa, englantia ja ruotsia. Päärooleja esittävät suomalainen Marja Skaffari (Emma) sekä ranskalaiset Thomas Germaine (Charles, Rodolphe ja Léon) ja Mathieu Montanier (Homais). Teosta on kuvattu Ahvenanmaalla ja Pariisissa vuosina 2012 ja 2013. Sen tekemiseen on osallistunut suuri joukko vapaaehtoisia avustajia. Installaatio valmistui vuonna 2014.

Teos on tekstitetty suomeksi ja englanniksi. Videoiden lisäksi esillä on valokuvia sekä videoiden kuvauksissa käytettyjä rooliasuja.

Madame B on ollut aiemmin esillä mm. Kolumbiassa, Australiassa ja Puolassa, ja viimeisimpänä Oslon Munch Museetissa (28.1.–17.4.2017). Vuonna 2014 teos oli esillä Eckerön posti- ja tullitalossa Ahvenanmaalla. Aboa Vetus & Ars Nova on teoksen ainoa esityspaikka Manner-Suomessa. Mieke Bal ja Michelle Williams Gamaker ovat tehneet Madame B:stä myös elokuvaversion (2014).

Tapahtumajärjestäjä: 
Aboa Vetus & Ars Nova
020 718 1640
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 4–6, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: 
Tapahtuman Twitter-sivu: